Hans Cleton geeft karateles aan kinderen en volwassenen

Als voorbereiding op de Nationale Sportweek (18 tot 27 september) presenteren meerdere verenigingen zich in de Scherpenzeelse Krant. Onderstaand artikel is van 1 september 2020.

,,Karate is meer een leefstijl dan een sport in mijn ogen”, stelt Hans Cleton van Karate Do International.
De zestiger is al veertig jaar actief in karate. ,,Karate betekent veel voor me.
De rituelen, discipline en respect spreken me aan”.

In zijn dojo aan de Holleweg 16 heerst een ingetogen rust. Houten elementen en witte wanden geven de zaal rust. Aan de wand hangen de houten stokken die onderdeel uitmaken van de oosterse vechtkunst die hier beoefend wordt.

Cleton: ,,Karate is ontstaan in China en werd enkele eeuwen geleden overgebracht naar Okinawa, een Japans eiland. Daar zijn regels toegevoegd aan karate om er een sport van te kunnen maken. Uiteindelijk stak karate het water over naar de Verenigde Staten waar vanuit karate ook kickboksen en MMA (mixed martial arts) ontstond”.

Cleton geeft karatelessen aan kinderen en volwassenen, zowel voor beginners als gevorderden. ,,Vanaf zeven of acht jaar is de vroegste leeftijd om te beginnen. Discipline en respect zijn essentieel. Je grenzen verleggen en wanneer iets niet lukt, is dat ook oké. Karate zit vol rituelen. Zo groeten we voordat we de vloer oplopen en we lopen na een oefening niet zomaar weg. Er is één regel: geen lichaamscontact of elkaar pijn doen”. De dojo van Cleton kreeg enige tijd geleden hoog bezoek vanuit Israel. ,,De grote meester uit Israel, de negende Dan, kwam ons bezoeken. Ik ken hem al langer en leer nog iedere keer. Van hem hoorde ik dat hijzelf ook nog iedere dag leert van karate”. De karatelessen worden bezocht door veel Scherpenzeelse kinderen met een christelijke achtergrond. ,,We zijn geen christelijke karateclub, maar door de normen en waarden die karate in zich heeft, spreekt het veel ouders aan om hier hun kind te laten trainen”.Tijdens de corona-tijd werd overgeschakeld naar les via Zoom, online. ,,Binnen korte tijd hadden we dat op poten. Ik probeerde met telkens een uitdagende opdracht de kinderen betrokken te houden. Nu mogen we gelukkig weer, met aanpassingen, in de zaal trainen”.

Cleton heeft naast een locatie in Scherpenzeel ook een karateschool in Rotterdam. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer met diverse bedrijven. Ook was hij hoogleraar en tijdens colleges en seminars staat hij in ‘karatestand’. ,,Met je voeten stevig op de vloer, voel je de aarde en sta je sterker”. Hij volgde trainingen over de hele wereld en ervaart dat hij deel is van een internationale ‘warrior family’, die altijd voor hem klaarstaat. ,,Karate is veel meer een leefstijl dan een sport”. De oudste leerling van Cleton is 67 jaar.

De karatelessen die hij geeft, zijn gestoeld op klassiek karate. ,,Sport suggereert wedstrijden, maar ik bied martial arts en geen sportkarate. De ultieme tegenstander ben je zelf. We trainen voor de spiegel en degene die je moet ‘verslaan’, ben je zelf. Door het behalen van banden met een kleur is er toch een deel competitie mogelijk. En karate is mooi om stress kwijt te raken, fysiek word je moe en daardoor slaap je vaak ook beter”.