Karate-Do International Nederland

Karate-Do International afdeling Nederland staat onder leiding van Shihan Hans Cleton, 5e Dan en al meer dan 35 jaar beoefenaar van de Martial Arts. Shihan Hans, ooit begonnen als kickbokser, opende in 1987 zijn eerste dojo. Dat was in Durban, Zuid-Afrika.

Dojo’s in Rotterdam en Scherpenzeel
Hans bracht zijn passie mee terug naar Nederland, waar hij een dojo opende in Rotterdam en later één in Renswoude. In Rotterdam zijn inmiddels twee vestigingen. De dojo in Renswoude verhuisde naar Scherpenzeel, waar Shihan Hans nu lesgeeft. Er is een nauwe samenwerking tussen de dojo’s in Scherpenzeel en Rotterdam.

De trainingsruimten
De Karate-trainingen vinden plaats in een dojo. De hoofd-dojo van een land is de Honbu Dojo. In Nederland is dat de dojo in Scherpenzeel.

Oorsprong van Karate
Karate-Do is één van de Japanse Martials Arts. Karate-Do is in de volksmond bekend als Karate. Letterlijk betekent Karate-Do: de weg van de lege hand.
Karate-Do is een Martial Arts systeem dat is ontwikkeld vanuit Okinawa Goju-Ryu Karate-Do. Karatestijl Goju-Ryu is een combinatie van de Chinese ‘White Crane’ (Gong Fu) met zijn dynamische en circulaire bewegingen en de Okinawa karakteristieke Kempo ‘het pad van de vuist’ met zijn krachtige technieken.

Deze technieken zijn uitgebreid met greep-, lock-, gooi-, slag- en bloktechnieken, uitgevoerd met zowel open als gesloten handen. Ook het gebruik van wapens, zoals stokken, wordt geïntegreerd in de lessen. De letterlijke betekening van Karate-Do Goju Ryu is ‘het pad van de lege hand hard-zacht school’. Dit samenspel van twee tegengestelde krachten of kwaliteiten is weergegeven in het yin-en-yangsymbool. De Goju-Ryu stijl bevat componenten van Tai-Chi, Kobudo, Aikido en Kendo. Er gelden strikte zelfbeschermingsregels bij Karate-Do. Er worden dan ook geen beschermingshulpmiddelen gedragen.

Binnen de stijl Goju-Ryu zijn er zogenaamde scholen. Deze zijn op verschillende plekken op de wereld gevestigd. Onze school heet Karate-Do International. Binnen een school zijn dojo’s, die zijn vaak per land opgedeeld in naam. De Nederlandse dojo’s heten Karate-Do International Nederland (KDI-NL).

Gratis proefles aanvragen voor volwassene of kind