De geschiedenis van Karate-Do International Nederland

Shihan Hans Cleton

Het Nederlandse deel van Karate-Do International is opgericht door Shihan Hans Cleton, 5de Dan. Zijn roots liggen in het kickboksen. Dat was in Rotterdam, eind jaren 70 en begin jaren 80. In 1982 is Hans verhuisd naar Zuid-Afrika. Hans heeft daar een korte periode JKA karate gedaan en is vervolgens gaan trainen bij Sensei Bob Davies † in Durban, Zuid-Africa. Dit was bij Karate-Do International opgericht in 1963. De naam van deze school is later overgegaan naar Kushido. De school is in Zuid-Afrika ontwikkeld vanuit klassieke Okinawaanse karatestijlen door Kancho Hugh St. John Tomson en zijn broer Hansi Denis St. John Thomson †. Daar was ook de Kushido-Honbu gevestigd, het internationale hoofdkwartier waar 24/7 werd geleefd en getraind. Shihan Hans opende in 1987 zijn eerste Dojo in Durban, Zuid-Afrika.

Na zijn terugkeer in Nederland heeft Shihan Hans, na een korte periode Wado-ryu getraind te hebben bij Naoki Ishikawa (8ste Dan Wado-ryu), Kushido Nederland opgericht en in 1990 de eerste Dojo geopend in Rotterdam. Toen Shihan Hans binnen Nederland verhuisde werd de Dojo in Rotterdam overgedragen aan zijn senior leerlingen. De Dojo heeft meerdere locaties gekend en is nu gevestigd in Rotterdam Charlois en Overschie. De Rotterdam Dojo was in handen van Sensei Jack Eijberts (2de Dan). Sensei Jack is in 1994 begonnen met het beoefenen van Kushido Karate-Do bij Shihan Hans. Shihan Hans heeft in Renswoude een nieuwe Dojo geopend, waar hij zelf lesgeeft. Deze dojo is inmiddels verhuist naar een vaste eigen locatie in Scherpenzeel. De Dojo’s kennen een sterke samenwerking en vielen onder Kushido Europa onder leiding van Renshi Paul Baumann en Shihan Juanita Baumann uit Zwitserland.

In mei 2019 is de school weer teruggegaan naar de originele roots en zijn de Nederlandse scholen aangesloten bij Karate-Do International en vormen samen Karate-Do International Nederland onder leiding van Shihan Hans. Er wordt lesgegeven in de Klassieke Martial Arts en Kobudo in Scherpenzeel en Rotterdam door Shihan Hans en een aantal andere Yudansha.

 

Kancho Dr. Rony Kluger Hanshi

Karate-Do Internationale (www.karatedoi.com) staat onder leiding van Kancho Dr. Rony Kluger Hanshi uit Israël (https://en.wikipedia.org/wiki/Rony_Kluger)

Hij is officieel vertegenwoordiger van de overleden Groot Meester Eiichi Miyazato, Hanshi (Okinawa Goju Ryu Karate Do, Jundokan) en van het prestigieuze “Dai Nippon Butokukai” – Kyoto, Japan. Hij is houder van de 9de Dan in Okinawa Goju Ryu, 8ste Dan Ju Jutsu en 4de Dan Judo en trainde Aikido, Kendo en Tai Chi om zijn horizon te verbreden. Hij is Head Master van Krav Maga (www.ibssakravmaga.com) en Rector van International Budo Academy (www.budoacademy.org).

Karate-Do International is een international een organisatie die bekend is bij en certificeert door: Okinawa Goju Ryu Karate Do Sho Honbu Jun Do Kan – Okinawa Japan, International Budo Academy, Traditional Karatedo Organisation, IBSSA-ISF, WKF-WKC, en de World Union of Martial Arts Federation.