De geschiedenis van Karate-Do International Nederland

Shihan Hans Cleton
Shihan Hans Cleton

Het Nederlandse deel van Karate-Do International is opgericht door Shihan Hans Cleton, 5e  Dan. Hans’ roots liggen in het kickboksen. Dat deed hij in Rotterdam vanaf eind jaren ‘70. In 1982 verhuisde Hans naar Zuid-Afrika.

 

Karate-Do in Zuid-Afrika
Na een korte periode JKA Karate ging Hans trainen bij Sensei Bob Davies † in Durban, Zuid-Afrika. Dit was bij Karate-Do International, opgericht in 1963. De naam van deze school is later overgegaan naar Kushido. De school in Zuid-Afrika is ontwikkeld door Kancho Hugh St. John Thomson † en zijn broer Hanshi Denis St. John Thomson †, vanuit klassieke Okinawaanse karatestijlen. In de Kushido-Honbu, het internationale Kushido-hoofdkwartier, werd 24/7 geleefd en getraind. Shihan Hans opende in 1987 zijn eerste dojo in Durban, Zuid-Afrika.

 

Karate-Do in Rotterdam en Scherpenzeel
Na zijn terugkeer in Nederland heeft Shihan Hans een korte periode Wado-ryu getraind bij Naoki Ishikawa (8e Dan Wado-ryu). Vervolgens richtte hij Kushido Nederland op en opende hij in 1990 de eerste dojo in Rotterdam. Shihan Hans verhuisde, binnen Nederland deze keer. De dojo in Rotterdam droeg hij over aan zijn senior leerlingen. De Rotterdamse dojo was in handen van Sensei Jack Eijberts (2e Dan). Sensei Jack is in 1994 begonnen met het beoefenen van Kushido Karate-Do bij Shihan Hans. De dojo in Rotterdam is gevestigd te Charlois.

Shihan Hans heeft in Renswoude een nieuwe dojo geopend. Deze dojo is inmiddels verhuisd naar een vaste, eigen locatie in Scherpenzeel. De dojo’s in Rotterdam en Scherpenzeel kennen een sterke samenwerking en vielen tot medio 2019 onder Kushido Europa, onder leiding van sensei Paul Baumann uit Zwitserland.

Kancho Dr. Rony Kluger Hanshi
Kancho Dr. Rony Kluger Hanshi

Aansluiting bij Karate-Do International
In mei 2019 zijn de Nederlandse scholen in Rotterdam en Scherpenzeel teruggegaan naar de originele roots. De scholen in Rotterdam en Scherpenzeel hebben zich namelijk aangesloten bij Karate-Do International. Karate-Do International Nederland staat onder leiding van Shihan Hans Cleton. Shihan Hans en een aantal andere Yudanshi geven in Scherpenzeel en in Rotterdam les in de Klassieke Martial Arts en Kobudo.

Karate-Do International staat onder leiding van Kancho Dr. Rony Kluger Hanshi uit Israël. Kluger is officieel vertegenwoordiger van de overleden Grootmeester Eiichi Miyazato, Hanshi (Okinawa Goju Ryu Karate Do, Jundokan) en van het prestigieuze “Dai Nippon Butokukai” – Kyoto, Japan. Hij is houder van de 9e Dan in Okinawa Goju Ryu, 8e Dan Ju Jutsu en 4e Dan Judo en trainde Aikido, Kendo en Tai Chi om zijn horizon te verbreden. Hij is Head Master van Krav Maga en Rector van International Budo Academy.

Karate-Do International is gecertificeerd door Okinawa Goju Ryu Karate Do Sho Honbu Jun Do Kan – Okinawa Japan, International Budo Academy, Traditional Karatedo Organisation, IBSSA-ISF, WKF-WKC, en de World Union of Martial Arts Federation.