Hoe karate kinderen fitter en weerbaarder maakt

Onderstaand een interessant artikel over Karate-Do. Dit is verschenen in de Scherpenzeelse
Krant van 17 februari 2020, naar aanleiding van een interview met Hans Cleton, karate-specialist
en eigenaar van Karate-Do International Nederland.

SCHERPENZEEL Bij karate denken mensen al snel aan stoten, trappen en zelfverdediging, maar de vechtkunst heeft nog veel meer te bieden. Specialist Hans Cleton legt uit hoe karate kinderen fitter en weerbaarder maakt en helpt tegen pesters.

 

In Japan, de bakermat van de vechtkunst, is karate op veel scholen een vast onderdeel van het lesprogramma. Kinderen beginnen daar op jonge leeftijd met trainen. Daardoor worden ze fitter, gedisciplineerder en zelfverzekerder en leren ze om de ander met respect te behandelen. Belangrijke lessen waarvan ze hun hele leven profijt hebben.

Ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen de positieve invloed van karate. Dat zien we ook terug in Scherpenzeel, waar we in de afgelopen maanden meerdere nieuwe leden mochten verwelkomen in onze trainingsruimte aan de Holleweg 16. Volwassenen, maar ook veel kinderen.

PLEZIER IN DE KINDERKLAS Iedere woensdag trainen de kinderen van 7 tot en met 11 jaar een uurtje in onze speciale kinderklas. Het plezier staat altijd voorop. We doen allerlei spelletjes, gericht op een juiste lichaamshouding en soepele motoriek. Ook rustig zitten aan het begin en eind van de training, goed leren samenwerken en beleefd en respectvol gedrag zijn onderdeel van de training. De lesstof is volledig afgestemd op de leeftijd van de kleine karateka’s. Met de allerkleinsten trainen we samen de grove motoriek.

Ze leren spelenderwijs om hun hoofd, armen en benen goed te bewegen. Bij de wat oudere kinderen is de fijne motoriek verder ontwikkeld en oefenen we onder meer de oog-handcoördinatie en vingers- en tenencontrole.

GEEN WEDSTRIJDEN Onze karateschool kent geen wedstrijden. Alles draait om persoonlijke ontwikkeling. Tijdens examens kunnen onze leden banden en rangen verdienen. Vergelijkbaar met judo, maar wel met speciale niveau’s voor de kinderen. Voor sommige kinderen is zo’n examen best een beetje spannend, maar ook dat is een goede oefening. In hun leven zullen nog vele examens volgen..

EFFECTIEF TEGEN PESTEN De ontwikkeling van de kinderen vind ik zelf altijd erg mooi om te zien. Sommigen zijn echte stuiterballen en krijgen hun energie en emoties dankzij karate beter onder controle. Anderen zijn juist onzeker en kweken tijdens de lessen zelfvertrouwen doordat ze leren hoe ze zichzelf kunnen verdedigen. Dat helpt ook weer op school, waar onzekere kinderen vaak een groter risico lopen om te worden gepest. De zwakste kinderen zijn meestal de pineut…

GRATIS PROEFLESSEN Meer weten over de karatelessen voor kinderen? Kinderen die willen kennismaken met karate kunnen gratis en vrijblijvend twee proeflessen volgen.

 

‘Karate-Do is super leuk. Aan het begin van de les is er een warming-up.
En tussendoor doe je leuke spelletjes’

Karate-Do-lid, 10 jaar oud