‘Ik voel me fitter en zelfverzekerder’

Gerjanne Bieshaar geniet van karate in Scherpenzeel

 

SCHERPENZEEL Als pleegmoeder van drie zoons (12, 6 en 5) heeft Gerjanne Bieshaar-van Laar (37) uit Scherpenzeel een druk leven. De broodnodige ontspanning vindt ze onder meer bij de karateschool in haar woonplaats. ,,Door karate ben ik fitter en zelfverzekerder geworden.”

Twee keer per week, op maandag- en donderdagavond, traint Gerjanne bij Karate-Do International Nederland (KDI) aan de Holleweg. ,,Dat is voor mij pure ontspanning. Ik kom echt even los van thuis”, vertelt ze enthousiast.

De fulltime pleegmoeder kwam 2,5 jaar geleden na een boksavontuur in Veenendaal bij KDI terecht. ,,Ik wilde meer uitdaging en graag wat nieuws leren en meldde me aan voor een proefles.” De karateschool bleek een schot in de roos. ,,Ik weet nog dat ik als beginneling aan de zijkant startte”, blikt Gerjanne terug. ,,Maar dat maakt hier helemaal niet uit. Je traint op je eigen niveau. Af en toe moet ik nog steeds lachen als ik mezelf zie stuntelen, maar als je rustig doortraint word je vanzelf beter.”

ZELFVERZEKERD De Scherpenzeelse heeft al meerdere examens gehaald en is hard op weg naar de groene band. Belangrijker vindt ze het plezier dat ze aan de vechtkunst beleeft en wat de oefeningen met haar doen. ,,Ik voel me veel zelfverzekerder en als je dat voelt, straal je dat ook uit. Als pleegouder kom ik wel eens in contact met agressieve mensen, maar ik ben tegenwoordig niet meer bang voor een confrontatie. Door alle trainingen weet ik wat ik in zo’n situatie kan doen.”

ZELFVERDEDIGING Zelfverdediging en controle over je lichaam zijn belangrijke onderdelen van de oosterse vechtkunst. Een deel van de Nederlanders denkt bij karate echter ten onrechte ook aan geweld. Van dat vooroordeel merkt Gerjanne gelukkig weinig. ,,Ik krijg wel af en toe verbaasde reacties als ik vertel dat ik aan karate doe. Maar als ik uitleg wat het inhoudt, vinden de meesten het erg leuk en stoer.”

Ze zou het leuk vinden als ze in de dojo (trainingsruimte, red.) gezelschap krijgt van meer Scherpenzeelse vrouwen. ,,Op dit moment train ik met allemaal mannen. Heel gezellig en uitdagend, maar ik zou het uiteraard toejuichen als er meer vrouwen bijkomen.”

GRATIS PROEFLESSEN Kennismaken met karate? Volg gratis en vrijblijvend twee proeflessen bij Karate-Do International Nederland. Er zijn lessen voor volwassenen en kinderen. Meld je nu aan door een e-mail te sturen naar h.cleton@karatedoi.nl of kijk op de website karatedoi.nl.