‘Thuis nog even oefenen met papa’

Onderstaand artikel verscheen, naar aanleiding van het weer opstarten van de kinderklas na de zomer en de coronatijd,
op dinsdag 25 augustus in de Scherpenzeelse Krant.


Scherpenzeel omarmt kinderkarate

[SCHERPENZEEL] Volgende week begint het nieuwe seizoen van de karatelessen voor kinderen in Scherpenzeel. Dat is goed nieuws voor Jorik Veer, Anna Gardenier, Nick Gijsbertse en heel veel andere kinderen.

Wat is kinderkarate? En waardoor is het in korte tijd populair geworden in Scherpenzeel? Net voor het uitbreken van de coronacrisis namen we op woensdagavond een kijkje bij de karateschool aan de Holleweg 16, boven sportschool Bij Prins. De plek waar kinderen fitter worden, tijdens allerlei spelletjes hun motoriek verbeteren en zich wapenen tegen pestgedrag.

Rond 18.30 uur zijn de trainingen in volle gang. Het plezier spat ervan af, zowel bij de jonge karateka’s als bij initiatiefnemer Hans Cleton. Benen zwaaien door de lucht, zonder een ander te raken. ,,We doen deze oefening nog één keer”, moedigt Hans aan. De kinderen genieten zichtbaar, terwijl ze af en toe oogcontact zoeken met hun ouders, die de les vanaf de zijkant volgen. ,,Karate is echt wat voor onze Jorik”, zegt Esther Veer. ,,Eigenlijk wilde hij al eerder lid worden, maar hij moest van ons eerst z’n zwemdiploma’s halen.”

ZELFVERDEDIGING
Ook Cathy Gardenier, de moeder van Anna, is enthousiast. ,,Anna is samen met haar vriendinnetje Laura op karate gegaan en ze vindt het hartstikke leuk. De oefeningen zijn erg afwisselend en ik vind het ook belangrijk dat ze haar mannetje leert staan.”

SAMENWERKEN
Ondertussen is er volop actie op de trainingsvloer. De kinderen staan in een kring en houden allemaal een stok vast die op de grond leunt. Als Hans een teken geeft, draait iedereen een plek door en is het de bedoeling dat de kinderen de stok van hun buurman of buurvrouw overnemen. Meerdere stokken vallen op de grond. Dit lesje in samenwerking en coördinatie blijkt best moeilijk.

Rond de klok van zeven uur zit de training erop. Nick loopt met een rode blos op z’n wangen naar zijn ouders Rick en Esther en broer Justin. ,,Die oefening met die stokken was best moeilijk, maar het ging goed.” Z’n vader is al net zo enthousiast. ,,Nick heeft eerst op judo gezeten, maar bij karate kan hij nóg beter z’n energie kwijt. Dat hier alles draait om ‘respect voor elkaar’ en leren samenwerken vinden we ook erg belangrijk.”

Verderop maakt Jorik zich klaar om naar huis te gaan. ,,Ik kan steeds hoger schoppen”, vertelt hij trots. ,,Thuis ga ik nog even oefenen met papa.”

GRATIS PROEFLESSEN
Kinderen die willen kennismaken met karate kunnen gratis en vrijblijvend twee proeflessen volgen. Meld je nu aan door een e-mail te sturen naar h.cleton@karatedoi.nl of ga naar karatedoi.nl/actie/